Video Dan Gambar Insiden Rempuhan Saat Lontaran Di Mina Yang Mengakibatkan Ramai Terkorban

CPqDGAmUEAA7Fmo

Video Dan Gambar Insiden Rempuhan Saat Lontaran Di Mina Yang Mengakibatkan Ramai Terkorban|Mekkah sekurang-sekurangnya 220 jemaah haji maut mana kala 450 cidera parah dan ringan akibat terjatuh dan terpijak jemaah haji lainnya.

Jurucakap Kementerin Dalam Negeri Arab Saudi, Brigedier Jeneral Mansour al-Turki berkata, “Ada kejadian terpijak di Mina dan Jabatan Pertahanan Awam sedang menanganinya.”
Punca kejadian ini belum dapat dikenal pasti.

Sementara itu, Jabatan Pertahanan Awam Arab Saudi dalam akaun twitternya memaklumkan operasi menyelamat sedang dijalankan.

Jumlah mangsa mungkin meningkat daripada semasa ke semasa.Mina terletak kira-kira lima kilometer dari Makkah.mymetro

CPp6TUpUcAE8Q81

kabarnya seorang jemaah Malaysia, Siti Haryati Shaikh Ali, terkorban dalam insiden rempuhan di Mina pada Khamis, yang tersebar sehingga menjadi viral di media sosial.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki menafikan dakwaan

Beliau pada sidang media mengatakan iti Haryati Shaikh Ali, terkorban meninggal dunia akibat sesak nafas.
“Allahyarhamah Siti Haryati Shaikh Ali, seorang pensyarah UiTM (Universiti Teknologi Mara), Terengganu telah meninggal dunia kerana sesak nafas, tidak ada kaitan dengan rempuhan tersebut,” katanya pada sidang media, malam Khamis.
Pada sidang media yang sama, beliau turut mengesahkan tiada jemaah Malaysia yang terlibat dalam insiden rempuhan di Mina itu selepas semakan dibuat oleh Tabung Haji (TH).mstar

Berita terkini Insiden rempuhan Mina: Jumlah mangsa rempuhan bertambah

mangsa

Jabatan pertahanan arab saudi melaporkan lebih dari 220 ambulance dan 4.000 anggta penyelamat turut di kerjakan ke tempat lontaran untuk membatu mereka yang cidera .

Video sekitar lontaran 

 

Tags: #berita terkini #Gambar #isiden rempuhan #jamaah haji #lontaran mina #VIDEO