Tragedi Pembantaian Umat Islam Di Ambon Yang Jarang Didedah

2024 views

kolkf

Tragedi Pembantaian Umat Islam Di Ambon Yang Jarang Didedah|Pada tahun 1999 pernah berlaku satu tragedi ngeri ,perang antara etnik yang menewaskan hampir 5 ribu ummat islam dibantai dengan kejam dalam kejadian di ambon maluku ,lebih memilukan kejadian itu berlaku pada bulan ramadhan sampai bulan syawal tahun 1999 ke tahun 2000

Dalam misi yang digelar BBM (Bakar,bunuh Muslim)itu mereka etnik kristian membunuh ulama ulama ambon terlebih dahulu dan orang orang kuat agama yang berketurunan bugis, jawa,Maluku  dan lain lain yang tinggal di daerah itu

Komplik di Ambon disepanjang bulan puasa itu semakin hari semakin teruk dan cukup serius, ada sahaja berita yang memaparkan pembunuhan ke atas umat Islam secara kejam.

Tidak hanya orang awam anggota Tentera indonesia yang cuba mengawal keadaan juga turut menjadi mangsa kekejaman itu,hingga dari kampung kekampung tercium bau darah hanyir.

Kejadian pembantaian umat muslim secara besar besaran dan paling kejam berlaku di Poso daerah karang tangape maluku ambon,di sana mereka wanita wanita muslim yang tengah hamil di bedah perutnya lalu janinnya dikeluarkan dicincang lalu di bakar.

Kanak kanak kecil tak berdosa lari ketakutan ditangkap lalu disiksa dan dibakar hidup hidup di unggun api berkayu tulang danging umat islam maluku.

Sementara gadis gadis islam dirogol,selepas puas, payudaranya dikerat hingga putus sebelum mereka disembelih sampai mati,dan lelaki yang ditangkap akan dipancung dan jantungnya di korek keluar.

Tidak hanya itu sekolah sekolah agama,perantren dan masjid masjid orang muslim habis dimusnahkan dengan bom buatan.

Kaum muslim buton,bugis,jawa dan makassar pulang ke daerah asal masing masing membawa ahli saudara mereka yang terselamat,kemudian pihak lelaki kembali semula ke ambon untuk mempertahankan ambon sampai ketitis darah penghabisan dengan perkataan ”Hidup mulia atau mati syahid adalah pilihan terbaik saudaraku”

Hingga kini satu persoalan yang masih belum terjawab apakah punca sebenar pergaduhan antara dua etnik yang tidak terlalu di dedahkan oleh media ini berlaku,padahal ketika itu negera tersebut di pimpin oleh seorang ulama bernama Gus dur.

Walau bagaimanapun peperangan dua etnik yang hampir berlaku satu tahun itudan ┬áhampir 200 ribu umat islam di halau dari maluku berhenti apabila pasukan jihad dari perlbagai daerah turun ke Ambon dengan takbir “Allahu Akbar”

Nota eberita.org: Sememangnya apa yang berlaku di ambon seharusnya menjadi pengajaran pada kita terutama rakyat malaysia,pertikaian antara suku dan agama sememangnya amat berbahaya.

Ambon telah membuktikan hakikat ini,hanya karena satu peristiwa kecil pada awalnya lalu akhirnya bertukar menjadi peperangan antara etnik yang cukup serius dan ngeri sehingga mengorbankan manusia dalam jumlah yang besar.

Sudah tentu mana mana negara tidak mahukan perkara seperti ini berlaku,oleh itu sama sama kita menjaga hak asasi manusia dan kerukunan dalam beragama.

Gambar mangsa kejadian.

s

2

download

kolp

plop

uib

oksa

opla

Pembantaian ummad islam di masjid ambon

Jihad perang ambon

Kisah saksi yang masih hidup

Tags: #ambon #Gambar #Indonesia #pembataian #poso #umt islam #VIDEO