Top 5 Negara paling tinggi kes rogol di dunia

1590 views

Top 5 Negara paling tinggi kes rogol di dunia|Di sini senarai negara paling tinggi kes rogol di dunia..anda pasti tidak akan percaya dengan apa yang anda baca sekarang.

 

1)United states

Kuasa super di dunia berada pada kedudukan pertama dalam jenayah kes rogol. Lelaki adalah majorly perogol memegang sebahagian daripada 99%. Daripada kesemua mangsa, 91% adalah wanita manakala 9% adalah lelaki.

A.S Biro Keadilan Statistik menyatakan bahawa 91% daripada mangsa rogol adalah wanita dan 9% adalah lelaki, dan hampir 99% daripada perogol adalah lelaki. Menurut Kajian Wanita Keganasan Terhadap Negara, 1 dalam 6 AS wanita dan 1 dalam 33 orang AS telah pernah di rogol, cubaan rogol hidup mereka.

Lebih daripada satu perempat daripada wanita kolej-umur melaporkan telah mengalami rogol atau percubaan rogol sejak umur 14. Daripada semua, hanya 16% daripada jumlah kes-kes yang dilaporkan. rogol luar rumah adalah perkara biasa di Amerika Syarikat dan bukan kebanyakan kes rogol berlaku di dalam rumah.

2)Afrika selatan
Negara ini mempunyai salah satu kadar tertinggi rogol di dunia, dengan beberapa 65,000 kes rogol dan serangan seksual lain yang dilaporkan bagi tahun 2012. Insiden rogol telah membawa kepada negara yang disebut sebagai “modal rogol dunia”. Satu dalam tiga daripada 4,000 wanita dipersoalkan oleh Komuniti Penerangan, Pemberdayaan dan Ketelusan berkata mereka telah dirogol pada tahun lepas.

Lebih daripada 25 peratus daripada lelaki Afrika Selatan dipersoalkan dalam kajian yang diterbitkan oleh Majlis Penyelidikan Perubatan (MRC) mengaku rogol salah seorang daripada mereka, hampir separuh berkata mereka telah dirogol lebih daripada satu orang.

Tiga daripada empat orang-orang yang mengaku rogol menunjukkan bahawa mereka telah menyerang buat kali pertama semasa remaja. Afrika Selatan mempunyai antara insiden tertinggi kanak-kanak dan kes rogol bayi di dunia. Jika perogol disabitkan, masa penjara adalah sekitar 2 tahun,ini adalah hukuman yang tidak munasabah kepada pelakuan itu.

3)Sweden
Sweden mempunyai kadar tertinggi kes rogol yang dilaporkan di Eropah dan salah satu yang tertinggi di dunia. Seorang di antara setiap empat wanita keluar menjadi mangsa rogol di Sweden. Pada tahun 2010, Polis Sweden mencatatkan jumlah tertinggi kesalahan – kira-kira 63 bagi setiap 100,000 penduduk. Negara ini mempunyai jenayah rogol ketiga tertinggi di dunia.

Pada tahun 2009 terdapat 15,700 telah di laporkan kes kesalahan seksual di Sweden, peningkatan sebanyak 8% berbanding dengan tahun 2008, di mana 5,940 adalah rogol dan gangguan seksual (termasuk pertunjukan) menyumbang 7,590 laporan.

Pada bulan April 2009, ia telah melaporkan bahawa jenayah seks telah meningkat sebanyak 58% berbanding sebelumnya. Menurut kajian Kesatuan Eropah 2009, Sweden mempunyai salah satu kadar tertinggi rogol yang dilaporkan di Eropah.

 

4)India
India adalah tempat di mana serangan seksual semakin meningkat dengan pesat. Rogol di India adalah salah satu jenayah yang paling biasa terhadap wanita india. Menurut Biro Rekod Jenayah Kebangsaan 24.923 kes rogol telah dilaporkan di seluruh India pada tahun 2012, tetapi pakar-pakar bersetuju bahawa bilangan kes yang tidak dilaporkan serangan seksual mungkin jumlah yang lebih tinggi.

Daripada jumlah itu, 24,470 telah dilakukan oleh ibu bapa / keluarga, saudara-mara, jiran-jiran dan lain-lain orang yang dikenali, lelaki dikenali mangsa yang dilakukan 98 peratus daripada kes rogol yang dilaporkan. Anggaran terkini menunjukkan bahawa kes baru rogol dilaporkan setiap 22 minit di India.

 

5)United kingdom
Ramai orang ingin hidup atau melawat UK kerana ia adalah salah satu negara yang paling maju. Tetapi mereka pasti tidak sedar bahawa negara ini juga terlibat teruk dalam jenayah rogol. Pada bulan Januari 2013, Kementerian Keadilan (MOJ), Pejabat Statistik Kebangsaan (ONS) dan Home Office menggeluarkan laporan Rasmi Statistik keganasan seksual, bertajuk Suatu Tinjauan yang melakukan kesalahan seksual di England dan Wales. Menurut laporan: Kira-kira 85,000 wanita dirogol secara purata di England dan Wales setiap tahun.

Lebih 400,000 wanita diserang secara seksual pada setiap tahun. Satu dalam 5 wanita (umur 16-59) telah mengalami beberapa bentuk keganasan seksual sejak berusia 16.

info tambahan statistik jenayah rogol tahun 2006-2015 di malaysia

 

Tags: #di dunia #kes rogol #paling tinggi #Top 5 Negara