LUKISAN DARI NERAKA JAHANNAM YANG MENGERIKAN

3078 views

lukisan dari neraka jahannam yang sangat dahsyat

 LUKISAN DARI NERAKA JAHANNAM YANG MENGERIKAN| Biasanya apabila seorang ustad atau ustazah bercakap mengingatkan tentang kematian dan pedihnya siksa neraka jahannam hampir keseluruhan jamaah akan merasakan takut,gemetar,bahkan ada yang mengalirkan air mata ketika mendengar ceramah tersebut.
tapi apabila ceramah itu usai sedikit banyaknya percakapan tentang kematian tadi lesap begitu sahaja,takut dan gemetar itu hilang entah kemana.

itulah sebenarnya yang membezakan kita dengan orang lain bukan pangkat atau harta bukan paras dan rupa tapi keteguhan iman di dada,sama sama kita menuju ke arah yang lebih baik,pernah Yazid Ar Raqqasyi dari Anas bin Malik ra. berkata:

Jibrail datang kepada Nabi SAW pada waktu yang ia tidak biasa datang dalam keadaan berubah mukanya, maka ditanya oleh nabi s.a.w, ”Mengapa aku melihat kau berubah muka?”

Jawabnya:

“Ya Muhammad, aku datang kepadamu di saat Allah menyuruh supaya dikobarkan penyalaan api neraka, maka tidak layak bagi orang yang mengetahui bahawa neraka Jahannam itu benar, dan siksa kubur itu benar,dan siksa Allah itu terbesar untuk bersuka-suka sebelum ia merasa aman dari padanya.”

Lalu nabi s.a..w. bersabda:

“Ya Jibrail, jelaskan padaku sifat Jahannam.”
Jawabnya:

“Ya. Ketika Allah menjadikan Jahannam, maka dinyalakan selama seribu tahun, sehingga merah, kemudian dilanjutkan seribu tahun sehingga putih, kemudian seribu tahun sehingga hitam, maka ia hitam gelap, tidak pernah padam nyala dan baranya. Demi Allah yang mengutus engkau dengan hak, andaikan terbuka sebesar lubang jarum nescaya akan dapat membakar penduduk dunia semuanya kerana panasnya. Demi Allah yang mengutus engkau dengan hak, andaikan satu baju ahli neraka itu digantung di antara langit dan bumi nescaya akan mati penduduk bumi kerana panas dan basinya. Demi Allah yang mengutus engkau dengan hak, andaikan satu pergelangan dari rantai yang disebut dalam Al-Quran itu diletakkan di atas bukit, nescaya akan cair sampai ke bawah bumi yang ke tujuh. Demi Allah yang mengutus engkau dengan hak, andaikan seorang di hujung barat tersiksa, nescaya akan terbakar orang-orang yang di hujung timur kerana sangat panasnya, Jahannam itu sangat dalam dan perhiasannya besi dan minumannya air panas campur nanah dan pakaiannya potongan-potongan api. Api neraka itu ada tujuh pintu, tiap-tiap pintu ada bahagiannya yang tertentu dari orang laki-laki dan perempuan.”

Nabi s.a.w. bertanya:

“Apakah pintu-pintunya bagaikan pintu-pintu rumah kami?”

Jawabnya:

“Tidak, tetapi selalu terbuka, setengahnya dibawah dari lainnya, dari pintu ke pintu jarak perjalanan 70,000 tahun, tiap pintu lebih panas dari yang lain 70 kali ganda.’ (nota kefahaman: iaitu yang lebih bawah lebih panas)”

Tanya Rasulullah s.a.w.:

“Siapakah penduduk masing-masing pintu?”

Jawab Jibrail:

“Pintu yang terbawah untuk orang-orang munafik, dan orang-orang yang kafir setelah diturunkan hidangan mukjizat nabi Isa a.s.. serta keluarga Fir’aun sedang namanya Al-Hawiyah.
Pintu kedua tempat orang-orang musyrikin bernama Jahim,
Pintu ketiga tempat orang shobi’in bernama Saqar.
Pintu ke empat tempat Iblis dan pengikutnya dari kaum majusi bernama Ladha,
Pintu kelima orang yahudi bernama Huthomah.
Pintu ke enam tempat orang nasara bernama Sa’eir.
Kemudian Jibrail diam segan pada Rasulullah s.a.w.. sehingga ditanya:

“Mengapa tidak kau terangkan penduduk pintu ke tujuh?”

Jawabnya:

“Di dalamnya orang-orang yang berdosa besar dari ummatmu yang sampai mati belum sempat bertaubat.”

Maka nabi s.a.w. jatuh pengsan ketika mendengar keterangan itu, sehingga Jibrail meletakkan kepala nabi s.a.w. di pangkuannya sehingga sedar kembali dan sesudah sadar nabi saw bersabda:

“Ya Jibrail, sungguh besar kerisauanku dan sangat sedihku, apakah ada seorang dari ummat ku yang akan masuk kedalam neraka?”

Jawabnya:

“Ya, iaitu orang yang berdosa besar dari ummatmu.”

Kemudian Nabi s.a.w. menangis, Jibrail juga menangis, kemudian Nabi s.a.w.masuk ke dalam rumahnya dan tidak keluar kecuali untuk sembahyang kemudian kembali dan tidak berbicara dengan orang dan bila sembahyang selalu menangis dan minta kepada Allah.

(Dipetik dari kitab ‘Peringatan Bagi Yang Lalai)

Dari Hadith Qudsi: Bagaimana kamu masih boleh melakukan maksiat sedangkan kamu tak dapat bertahan dengan panasnya terik matahari Ku.

Tahukah kamu bahawa neraka jahanamKu itu:

1. Neraka Jahanam itu mempunyai 7 tingkat
2. Setiap tingkat mempunyai 70,000 daerah
3. Setiap daerah mempunyai 70,000 kampung
4. Setiap kampung mempunyai 70,000 rumah
5. Setiap rumah mempunyai 70,000 bilik
6. Setiap bilik mempunyai 70,000 kotak
7. Setiap kotak mempunyai 70,000 batang pokok zarqum
8. Di bawah setiap pokok zarqum mempunyai 70,000 ekor ular
9. Di dalam mulut setiap ular yang panjang 70 hasta mengandungi lautan racun yang hitam pekat.
10. Juga di bawah setiap pokok zarqum mempunyai 70,000 rantai
11. Setiap rantai diseret oleh 70,000 malaikat

Berikut adalah gambar lukisan neraka jahannam yang di lukis oleh kartunis berasal dari korea yang menggambarkan corak ragam pedihnya siksaan neraka jahannam itu.

lukisan dari neraka jahannam 7

 

lukisan dari neraka jahannam 6

 

lukisan dari neraka jahannam 5

lukisan dari neraka jahannam 4  lukisan dari neraka jahannam 3

lukisan dari neraka jahannam 2 lukisan dari neraka jahannam 1

lukisan dari neraka jahannam 12

lukisan dari neraka jahannam 11

lukisan dari neraka jahannam 10

lukisan dari neraka jahannam 9

lukisan dari neraka jahannam 8

 

menakutkan bukan? begitulah kira-kira gambaran hukuman bagi si pendosa di neraka jahannam kelak..semoga artikel ini bermamfaat bagi semua.

Tags: #GAMBAR NERAKA JAHANNAM #GAMBARAN NERAKA JAHANNAM #LUKISAN DARI NERAKA JAHANNAM #LUKISAN KARTUNIS NERAKA JAHANNAM #LUKISAN NERAKA JAHANNAM YANG MENGERIKAN #LUKISAN NERAKA YANG MENAKUTKAN #LUKISAN SIKSAAN NERAKA JAHANNAM #MACAM MAAM NERAKA JAHANNAM #MACAM MACAM NERAKA #MACAM MACAM SIKSAAN NERAKA JAHANNAM #Mati #PENGHUNI NERAKA JAHANNAM