ISIS Juga Rekrut Anggota Dari Negara Barat – Hishammuddin

478 views

TAIPING – Kumpulan Negara Islam Iraq dan Syria (ISIS) merekrut anggota bukan sahaja dari negara Islam tetapi juga dari negara barat, kata Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Beliau berkata difahamkan kumpulan militan itu turut merekrut anggota termasuk dari United Kingdom, New Zealand dan Australia.

Katanya bagi menghalang negara dijadikan medan merekrut anggota oleh kumpulan militan termasuk ISIS, kerajaan senantiasa meningkatkan kawalan keselamatan di samping bekerjasama dengan agensi risikan di rantau ini dan antarabangsa.

Beliau berkata demikian kepada pemberita di sini hari ini semasa diminta mengulas laporan berita berbahasa Inggeris semalam bahawa “Perancis mengeluarkan nasihat perjalanan kepada warganegaranya menggesa mereka berhati-hati apabila berada di beberapa negara termasuk Malaysia ekoran kebimbangan terhadap ancaman militan Negara Islam”.

Hishammuddin berkata negara berkenaan sewajarnya turut mengambil langkah yang sama terhadap negara mereka sendiri memandangkan ancaman itu turut melibatkan negara barat.

“Jadi jika mereka mahu memberikan nasihat tentang Malaysia, saya fikir perkara sama turut terpakai kepada negara mereka sendiri,” katanya.

Sementara itu, berhubung aspek keselamatan negara khususnya di Sabah dan Sarawak, Hishammuddin berkata beliau akan berbincang dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengenai peruntukan sewajarnya bagi meningkatkan tahap keselamatan negara.

“Ini kerana pergerakan orang, wang dan senjata api dalam dunia globalisasi kini mempunyai kesan langsung terhadap keselamatan dan pertahanan,” katanya.

Sejak April hingga 21 Sept lepas, 19 individu rakyat Malaysia ditangkap kerana disyaki terbabit dengan ISIS dan dipercayai direkrut oleh empat sel militan (Khaed Al Waled, Bridged Al Jemaah, Daulah Islamiyah dan Arakan Daulah Islamiyah Arakan) sebelum dihantar ke Syria.

Semalam, tiga lagi rakyat Malaysia ditahan di Lapangan Terbang KL (KLIA) kerana disyaki merancang untuk berlepas ke Syria bagi menyertai perjuangan ISIS. – BERNAMA

Tags: #Anggota #Barat #Dari #Hishammuddin #ISIS #Juga #Negara #Rekrut