Golongan Yang Suka Tidur Lewat Bangun Awal Cepat Mati

553 views

Golongan Yang Suka Tidur Lewat Bangun Awal Cepat Mati|Golongan yang kerap berjaga sehingga lewat malam dan bangun awal berisiko meninggal dunia lebih awal kata penyelidik.

Tinjauan ke atas lebih 430.000 orang Britain mendapati mereka yang tidur lewat berisiko 10 peratus meninggal dunia dalam masa 6.5 tahun tempoh kajian berbanding golongan yang tidur lebih awal.

Ini adalah isu kesihatan umum yang tidak boleh dipandang ringan”kata penulis kajian Malcom Van dari Universiti Surrey.

Katanya lagi golongan seperti ini dibenarkan memulakan dan menyelesaikan kerja mereka lebih lewat.

Sementara menurut seorang lagi penulis di Universiti Northwestrn di Chcago Knutson berkata “Meraka yang menahan tidur sehingga lewat pagi berisiko menghadapi masalah kesihatan”

Kedua -dua menumpulkan maklumta hampir setengan juta individu berusia 38 hingga 73 tahun daripada pangkalan data awam.

Peserta menggambarkan diri mereka sebagai sama ada ‘suka bangun pagi’ dengan 27 peratus dan ‘bangun pagi berbanding bangun waktu petang’,35 peratus ‘suka bangun petang berbanding pagi’,28 peratus mereka yang ‘memang suka bangun petang’ membabitkan sembilan peratus.

Gangguan Psikologi.

Mereka juga menyenaraikan berat badan tabiat merokok dan status sosioekonomi.kematian dalam kumpulan itu 10.500 secara keseluruhan didokumenkan untuk enam setengah tahun.

Kumpulan yang tidur lewat malam didapati berisiko 10 peratus meninggal dunia lebih awal berbanding mereka yang suka bangun awal pagi.

Sementara golongan yang berjaga malam mungkin mengalami gangguan psikologi,diabetes dan masalah perut serta pernafasan.mereka cuma tidur beberapa jam pada waktu malam.

Ia boleh menjadi tekanan psikologi makan pada masa tidak betul untuk tumbuh,tidak bersenam dengan cukup,tidur tidak mencukupi,terjaga malam,mungkin mengambil dadah dan alkohol,menurut kajian AFP

Tags: #Bangun Awal #Cepat Mati #Golongan #Yang Suka Tidur Lewat