Gempar! ! ! Zakar Mumia Firaun Tegang Cetus Misteri

1893 views

Dominion Post on 21/01/2011 CAPTION: Hawass (back, 3rd L), head of the High Council for Antiquities, supervises the removal of the mummy of King Tutankhamen from his stone sarcophagus in his underground tomb in the Valley of the Kings in Luxor November 4, 2007. Egypt put the mummy of the boy pharaoh Tutankhamun on display in his tomb in the Valley of the Kings on Sunday, giving visitors their first chance to see the face of a ruler who died more than 3,000 years ago. REUTERS/Ben Curtis/Pool (EGYPT) Zahi Hawass (back, 3rd L), head of the High Council for Antiquities, supervises the removal of the mummy of King Tutankhamen from his stone sarcophagus in his underground tomb in the Valley of the Kings in Luxor November 4, 2007. Egypt put the mummy of the boy pharaoh Tutankhamun on display in his tomb in the Valley of the Kings on Sunday, giving visitors their first chance to see the face of a ruler who died more than 3,000 years ago. REUTERS/Ben Curtis/Pool (EGYPT)

Gempar! ! ! Zakar Mumia Firaun Tegang Cetus Misteri|Mumia pemerintah terkenal Mesir purba, firaun Tutankhamun terus mencetuskan misteri apabila seorang pakar sejarah ternama mendakwa zakar raja itu masih tegang ketika jasadnya hendak disemadikan.

Pakar Mesir kuno dari Universiti Amerika di sini, Prof. Salim Ikram mendakwa, ia menunjukkan firaun tersebut sedang berereksi nafsu syahwatnya kerana batang kemaluan baginda tegak 90 darjah semasa dimakamkan.

Beliau menjelaskan, ketegangan abadi itu dibuat untuk menjadikan Tutankhamun agar mirip Osiris, dewa kematian rakyat Mesir zaman dahulu dan sebagai tanda protes terhadap iman ayahandanya, Firaun Akjenaten.

Bapanya itu telah menciptakan sebuah agama baharu yang mempercayai hanya satu tuhan iaitu Aten, si dewa matahari malahan mengarahkan dewa-dewa lain dihancurkan daripada jadi sembahan rakyat Mesir kuno.

firaun
Ini berbeza dengan Tutankhamun yang kemudian mengubah kembali ideologi ciptaan Akjenaten itu dan mengembalikan semula kepercayaan iman penduduk Mesir untuk memuja kembali banyak dewa berlainan.

Salim yakin jasad Tutankhamun diawet dan dimakamkan dalam keadaan ereksi batang zakar sebagai gambaran bahawa usaha kerasnya itu terus berlanjutan, meskipun baginda sudah lama mangkat dari alam dunia yang fana.

Pakar Mesir kuno itu juga yakin bahawa bahagian atas kemaluan Tutankhamun patah ketika makam firaun tersebut ditemui, di sebalik muncul pelbagai spekulasi konon penis berkenaan telah hilang dicuri penyangak.

Namun beliau enggan mengulas sama ada firaun itu mangkat ketika nafsu sedang memuncak akibat perbuatan seks atau baginda sempat melancap sebelum maut atau sengaja ditegakkan zakarnya oleh petugas mayat di istana.

“Setakat saya tahu, belum ada lagi zakar mumia lain dijumpai dengan keadaan tengah ereksi kecuali Tutankhamun atau nama asalnya, Tutankhaten yang juga firaun dinasti ke-18,” kata Salim kepada portal LiveScience.

2.king-tut-unwrapped

Keanehan lain jasad Tutankhamun yang diketahui tempang kakinya itu adalah tidak ditemui jantung baginda dan ketiadaan sejenis kumbang keramat lazim digunakan oleh mumia firaun lain sebagai organ pengganti jantung.

Menurut Salim, misteri ketiadaan jantung Tutankhamun kemungkinan juga dilakukan untuk menggambarkan baginda seumpama dewa Osiris, yang tubuhnya, menurut legenda Mesir, dibelah oleh saudaranya, Seth.

Misteri Tutankhamun tidak pernah selesai sejak makam raja yang mangkat pada 1323 Sebelum Masihi dalam usia muda baharu injak 19 tahun itu berjaya ditemui pakar arkeologi Howard Carter pada 1924.sumber

Tags: #‘Zakar #mumia firaun #tagang