Bayi 3 Bulan Mengandung

2726 views

Bayi 3 Bulan Mengandung| Seorang bayi perempuan yang baru lahir di China,selepas keluar dari rahim ibunya bayi itu disahkan “mengandung”. Bayi ini dilahirkan di Hospital Queen Elizabeth di Hong Kong dan terpaksa menjalani pembedahan selepas bayi itu berumur 3 ¬†bulan lebih untuk mengeluarkan janin yang dipercayai ¬†10 minggu usia kehamilan.

Doktor mendakwa ini adalah kes pertama di bandar itu janin dalam bayi itu dalam bidang kesihatan disebut-fetu, satu keadaan yang amat jarang berlaku yang berlaku dalam satu dalam 500,000 kelahiran, menurut isu terbaru Hong Kong Medical Journal.

Ibu kepada bayi seberat 9 paun itu disyaki telah hamil kembar tiga, tetapi hanya satu yang hidup,itupun telah mengandung kembarnya.

Kedua-dua janin masing-masing mempunyai empat kaki, tulang belakang, tulang rusuk, usus, dan dubur, tetapi adalah berbeza dalam berat badan. Kembar ditimbang 14.2 gram dan satu lagi 9.3 gram, dan masing-masing mempunyai tali pusat yang dihubungkan dengan plasenta tunggal.
Doktor berkata keadaan ini didalam bidang perubatan sangat jarang berlaku, dan harus berhati-hati. “Oleh kerana ia adalah mustahil untuk seorang anak gadis telah mengandung kehamilan sendiri, persenyawaan janin kembar, sudah tentu, akibat daripada ibu bapanya, yang telah pergi ke tempat yang salah.

Ia adalah hampir mustahil untuk mengesan semasa pranatal pemeriksaan, janin dalam bayi itu terlalu kecil, “kata Dr. Yu Kai-man, seorang pakar obstetrik dan ginekologi, South China Morning Post melaporkan.

Tags: #Bayi 3 Bulan Mengandung