Bahaya Jemur Seluar Dalam Dan Baju Dalam rumah

2808 views

seluar dalam

Bahaya Jemur Seluar Dalam Dan Baju Dalam rumah|Tidak sedikit tabiat yang dilakukan oleh rakyat malaysia menjemur kain di dalam rumah terutamanya seluar dalam,karena ianya di anggap pemandangan yang kurang bagus bila di letakkan di luar.

Tapi baru baru ini sebuah blog kesihatan telah menulis sebenarnya tindakan itu boleh membawa kemudaratan,antara bahaya yang di sebut adalah;

-Boleh jadi kanser
jikan anda seorang yang suka menggunakan pelembut dan pewangai selepas mencuci pakaian,seharusnya anda perlu mengetahui kandungan acetaldehydes yang tinggi sebenarnya mampu menjadi penyebab utama jengkitan kanser.apabila anda menjemur pakaian dalam rumah udara yang anda sedut yang di hasilkan oleh pewangi pakaian akan sangat berbahaya.

-Alergi dan gatal gatal
Memakai seluar dalam yang kering dari udara yang lembab akan memudahkan bakteria membiak selain itu kuman yang ada dalam seluar dalam tidak akan hilang dengan bersih dan akan mengakibatkan rasa gatal di sekeliling kemaluan.

Udara yang terperangkap di dalam rumah boleh menjadi bakteria. Kalau anda yang ada masalah kulit, kena belajar elak jemur kain di dalam rumah, ya. Sebab ini salah satu faktor utama anda mengalami alergi (ruam) dan masalah gangguan pernafasan.

-Beracun
Pernah tak anda basuh kain dan terlupa nak sidai dan akhirnya kain yang dibasuh bertukar bau jadi busuk walau pun pakaian sudah direndam pelembut. Ya, itulah racun. Hanya dalam jangka waktu tertentu, udara yang disedut beri kesan buruk kepada kesihatan kepada anda tanpa disedari.

-Asma
Pengeringan pakaian di dalam ruangan akan meningkatkan kelembaban ruangan dan menyebabkan kenaikan debu. Ini adalah satu alasan utama penyebab asma dan alergi.

– Lemahkan sistem ketahanan tubuh
Boleh melemahkan sistem ketahanan tubuh kalau selalu amal jemur kain dalam rumah. Jadi tidak pelik kalau anda cepat selesema, demam atau mungkin diserang pelbagai penyakit lain.
Jalan penyelesaiannya, anda boleh sediakan tempat jemuran di luar rumah. Kalau tiada tempat sangat, cuci kering lagi selamat. Cuma jimat tidak begitu nak menjadilah!

Semuanya di tangan anda, kalau boleh pastikan kain yang basah terdedah dengan sinaran matahari tetapi jangan secara terus. Nanti cepat pula kusam dan luntur warna kain anda

Tags: #‘Baju #jemur #Rumah #seluar dalam