Bahan Pengawet Mayat Di Temui Dalam Makanan Ini

3115 views

BAHAN PENGAWET MAYAT

Bahan Pengawet Mayat Di Temui Dalam Makanan Ini| Masih lagi giat di jual di pasaran beberapa makanan yang mengandungi bahan pengawet mayat di temukan di beberapa kawan di sini setelah pihak kementerian kesihatan melakukan kajian di pasar pasar kepada beberapa barangan bahan makanan.
Didakwa  perdagangan nakal tersebut berbuat demikian berpunca  karena barangan yang awalnya di jual tidak laku,lalu diletakkan bahan pengawet untuk lebih tahan lama dan di jual kembali.

Bahan pengawet mayat merupakan senyawa kimia yang berbentuk oksidasi metanol salah satu kegunaan bahan pengawet mayat adalah mematikan bakteria pembusuk,sebab itu bahan ini banyak di gunakan sebagai pembersih lantai dan bahan pengawet mayat.

Selain dari mie segera Antara barang yang dirampas pada 26.februari 2016.jakarta .sebagai berikut:

Tauhu

Tauhu

makanan jenis

Buah anggur Dari luar negara

Buah anggur Dari luar negara

Pekan lalu Petugas besar POM Pengawasan obat dan makanan  mengeluarkan kenyataan bahwa barangan yang di ambil sebagai simple ,positif mengandungi bahan pengawet mayat atau formalin.Demi kepuasan warga Pasar pasar yang penuh dengan peniaga nakal itu di halau serta dirampas barangan jualan mereka.

Masyarakat kita di malaysia telah mula peka terhadap kesihatan dan makanan yang bahaya pada kesihatan.Memang menakutkan apabila membaca bermacam-macam keburukan makanan yang dimakan setiap hari. Ditambah lagi pelbagai penyakit yang dihidapi oleh golongan muda membuatkan kita lebih berwaspada.

Menurut Timbalan Dekan Akademik dan Hal Ehwal Pelajar, Fakulti Sains dan Teknologi Makanan, Universiti Putra Malaysia (UPM), Profesor Madya Dr. Fatimah Abu Bakar, jika bahan kimia tersebut diambil (melalui makanan) boleh membahayakan kesihatan manusia.

Hati manusia jadi keras seteah di letakkan bahan pengawet mayat(formalin)

Hati manusia jadi keras setelah di letakkan bahan pengawet mayat(formalin)

“Antara penyakit yang boleh dialami oleh seseorang yang menerima bahan kimia tersebut secara berlebihan adalah kanser paru-paru, kanser otak dan leukemia.

“Menurut The National Occupational and Health (NIOSH), Amerika Syarikat (AS), larutan formalin amat berbahaya kepada kesihatan jika individu terdedah dengan bahan kimia tersebut pada kepekatan melebihi 20 bahagian per juta (ppm),”

Senarai antara makanan yang mebahaya pada kesihatan

1. Ayam yang disuntik dengan hormon pembesaran
2. Kebanyakkan daging lembu telah ditambah dengan bahan pengawet dan pewarna
3. Ikan yang mengandugi PCB, sisa pencemaran dan air pengawet.
4. Beras yang di diputihkan dengan bahan kimia.
5. Buah import telah di sembur dengan air pengawet 5-7 kali agar tahan berbulan-bulan.
6. Roti mengandungi bahan kimia pelembut
7. Hampir kesemua makanan yang di bungkus mengandugi bahan pengawet.
8. Daun Teh yang kita minum mengandungi sisa racun serangga
9. Hidangan fast food mengandungi tahap trans fat yang tinggi

Tags: #Bahan Pengawet Mayat Di Temui Dalam Makanan #Pengawet Mayat Di Temui Dalam Makanan