4 Pegawai Imigresen Termasuk 2 Wanita Di Tahan Pau Duit Oku

337 views

4 Pegawai Imigresen Termasuk 2 Wanita Di Tahan Pau Duit Oku|Empat pegawai Jabatan Imigresen Selangor termasuk dua pegawai wanitanya direman enam hari bagi membantu siasatan berhubung pemalsuan laporan bayaran yuran permohonan Pasport Malaysia Antarabangsa yang dianggarkan membabitkan kerugian lebih RM1 juta dalam tempoh tiga tahun lalu.

Majistret Siti Shakirah Mohtaruddin membenarkan permohonan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) agar keempat-empat suspek yang berusia 31 hingga 39 tahun itu ditahan reman bermula semalam sehingga 15 Januari ini.

Keempat-empat suspek yang bekerja di bahagian pemprosesan pasport itu ditahan di pejabat SPRM negeri selepas mereka hadir untuk memberi keterangan berhubung kes pemalsuan laporan bayaran yuran permohonan pasport pada pukul 3.30 petang kelmarin.

Satu sumber memberitahu, kesemua pegawai imigresen terbabit ditahan kerana mereka disyaki mengemukakan laporan tidak benar mengenai bayaran permohonan pasport bagi Orang Kelainan Upaya (OKU).

Pasport bagi orang OKU di negara ini adalah percuma manakala bagi individu lain dikenakan bayaran RM200.

“Keempat-empat suspek akan memproses pasport pemohon, memberi resit dan pasport yang sah kepada mereka.

“Namun begitu, suspek-suspek itu kemudian menukar maklumat pemohon dalam sistem Jabatan Imigresen dengan meletakkan pemohonnya sebagai OKU.

“Pemohon pasport yang bukan OKU menjadi mangsa penyalahguna kedudukan keempat-empat suspek itu untuk mengambil bayaran RM200 bagi setiap pemohon pasport yang mereka buat,” kata sumber itu ketika dihubungi di sini semalam.

Dua pegawai imigresen wanita dan dua pegawai imigresen lelaki yang dibawa ke Mahkamah Majistret Shah Alam untuk direman semalam.kosmo

Tags: #4 Pegawai Imigresen Termasuk 2 Wanita Di Tahan Pau Duit Oku