4 Jenis Makanan Yang Mengaktifkan CYST

7277 views

 

makanan

4 Jenis Makanan Yang Mengaktifkan CYST| Sebelum kita membaca makanan yang mengaktifkan Ovarian cyst mari kita ketahui apa itu cyst secara singkat.

Cyst adalah kantung yang mengandungi cecair berada dalam kilang kelur ovari.cacair ini boleh menjadi cair seperti air pekat likat ada kalanya mengandungis tisu-tisu seperti rambut dan gigi ia juga mempunyai saiz yang berbeza beza.

Cyst biasanya dihadapi oleh wanita muda kebanyakan mereka didiagnosa mengalami ovarian cyst apabila mereka menjalani pemeriksaan ultrasound ketika menghadapi masalah kesuburan.

Ovari Cyst akan sangat BERBAHAYA  apabila saisnya sudah terlalu besar seperti gambar di atas itu adalah Cyst yang bersais besar dikeluarkan dengan cara pembedahan.

Makanan yang perlu dielakkan:

1.) Soya dan evening primrose.
Soya dan evening primrose mengandungi phyto estrogen. Phyto ni bermaksud tumbuhan manakala phyto estrogen bermaksud tumbuhan yang mempunyai fungsi seakan akan estrogen.
So, bila kita makan benda ni maka paras estrogen dalam badan kita akan tinggi dan mengalakkan pembesaran cyst. Doc ade bagitahu saya yang sume wanita ade cyst cuma kecil atau besar, boleh hilang tak boleh hilang.

evening primrose oil

**info yang baru saya tahu: minum soya sewaktu mengandung bukan boleh mencantikkan kulit anak tetapi mendedahkan risiko untuk anak tu mendapat kanser. Then, mengikut kajian keatas pesakit kanser payudara plak, ramai antara mereka menggunakan evening primrose ni.Doktor Pakar Wanita

2.) Ayam.
Ayam kan disuntik hormon untuk mempercepatkan kadar pembesaran dia. Kebiasaannya ayam disuntik hormon estrogen. Tapi ayam kampung boleh makan kot.

3.) Ikan keli yang dibela.
Kena tangkap ikan keli dalam sawah la pasni kalau dah mengidam sangat.

4.) KAWAL PEMAKANAN
Kolestrol juga adelah penyebab kenaikan hormone estrogen. Kolestrol adalah precursor kepada estrogen.

BACA LAGI:

1.Pemakanan Bagi Wanita Pengidap Endometriosis,Adenomyosis,Fibroid,Cyst

2Tanda – Tanda Fibroid Dan Cyst Dalam Rahim Yang Bermasalah

Tags: #cyst #jenis makanan #mengaktifkan #Wanita