Saya Diasuh Dengan Sederhana Saya Juga Makan Kangkung-Arwah Tunku Abdul Jalil

s

Saya Diasuh Dengan Sederhana Saya Juga Makan Kangkung-Arwah Tunku Abdul Jalil|Berdebar juga hati apabila pertama kali menemubual seorang kerabat diraja,namun sebagai persediaan beberapa carian mengenai maklumat siapa latar belakang tunku abdul jalil ini sempat di buat untuk persiapan.

Pertemuan yang di atur di penthehouse Hotel Hyatt di mulai dengan kata “salam” di johor bahru berlangsung dengan suasana santai.sementara tunku abdul jalil iskandar ibrahim ismail seorang yang mesra dan mudah di dekati.

Tunku yang lebih mesra di panggil dengan jalil atau lil di kalangan keluarganya,sebenarnya beliau lebih kurus berbanding dengan gambar -gambarnya di dalam laman -laman web,namun beliau tetap tersenyum menyambut huluran tangan untuk bersalaman.

ya

“Saya akui sebelum ini berat badan saya pernah mencecah sehingga 86 kg dan atas nasihat doktor serta keinginan sendiri saya berjaya menurunkan hingga 50 kg”

Namun akibat kelihatan terlalu kurus saya menambah sedikit berat badan dan sekarang berat saya sudah mencecah 60 kg,ujar tunku abdul jalil yang mempunyai ketinggian 180 ketika itu..

Menurut jalil apa yang dilakukannya adalah mengurangkan pengambilan makanan berminyak dan berlemak serta benyakkan senam.

Lokasi saya bersenam di Gimnasiun hotel hyatt,Gimnasiun itu lebih privasi sebab saya sedikit pemalu kedudukan disitu lebih terlindung dari pandangan orang lain,saya bersenam lima kali seminggu.

Makanan kegemaran saya ialah makanan jepun serta turut menggantikan hidangan berlemak dengan mengambil salad ,makananan kukus serta makanan dari pada jenis mediterranean.

Bagaimana pun ketika di tanya tentang kehidupan sebagai kerabat di raja dengan pantas beliau menjawab ,dengan status saya mungkin ramai rakyat yang menyangka bahwa kehidupan kerabat di raja tentu di limpahi dengan kemewahan .

Saya di besarkan dengan asuhan sederhana Pemakanan juga sama seperti orang lain tidak ada yang istimewa ada juga masak gulai serta sayur kangkung.

Kehidupan seharian saya serta kakanda dan adinda sama dengan saja dengan orang lain,kami diberi uang saku dan kami perlu bijak untuk perbelanjaan seharian, cuma bezanya kemana kami pergi ia perlu di temani dan di awasi pengawal peribadi.

jika kami berbuat salah kami akan tetap menerima hukuman dari ayahnda dan bonda tercinta,ujanya.

Ketika diusik dengan pertanyaan adakah beliau ingin mencaburi bidang peragaan dengan pantas beliau menggelengkan kepala.

harimau

Pemuda yang akan mencapai 18 tahun tidak lama lagi pada masa itu meneruskan persekolahannya di sri utama sebelum berpindah ke YPJ ZAIKARIM INTERNSTIONAL SCHOLL JOHOR,mengaku suka mendekatkan diri Dengan aktiviti alam sekitar termasuk meminati haiwan peliharaan eksitik

Beliau yang mula meminati haiwan sejak kecil juga mengakui lebih 20 haiwan telah dipeliharanya termasuk iguana,biawak,ular sawa,harimau,kala jengking,monyet,kucing dan Piairie dog sejenis tupai warna coklat adalah haiwan yang paling di sukai beliau.
Hampir kelseluruh haiwan saya dapati semasa saya mengikut ayahhanda melawat perkampungan orang asli di negeri, selebihnya dari pada kenalan yang mengetahui minat saya katanya.

Perbulan kami yang bermula dari selepas menunaikan sholat magrib rancak sampai pukul 9 malam,terakhir sekali beliau turut menawarkan kami untuk bersiar siar di zoo Johor untuk melihat beliau memberi makan seekor hariamu bernama Azra yang berusia 4 tahun.

katanya Azra pernah di pelihara di kawasan istana semasa harimau itu berusia 7 bulan.

selepas itu saya mengikuti latihan pratikal di zoo singapura demi minat saya itu,saya tidak kisah turut melakukan kerja kerja pembersihan najis haiwan dan memandikan mereka di zoo tersebut.

Kerja kerja itu berlangsung dari pukul 8 pagi dan hanya berhenti kira kira sebelum tengah hari.

zo
“Sudah 1 tahun berlalu semenjak saya disahkan mengidap kanser,tidak lama lagi saya akan kongsikan kisah susah payah saya mengharungi hidup sebagai pesakit kanser,setelah mengetahui ramai pesakit kanser di luar sana yang melalui pengalaman seperti saya,saya tidak dapat berdiam diri,saya bercakap bagi pihak anda semua supaya masyarakat dapat memahami apa yang kita lalui,serta saya senantiasa disini menyokong anda semua.

Kepada pesakit kanser,ini adalah permulaan perjalanan hidup yang indah yang akan mengajar kita erti kehidupan sebenar.”saya ketepikan gelaran ,pangkat,keturunan dan darjat,kenali diri saya dengan lebih dekat,akan datang.Tunku abdul jalil”

jalil

Baca lagi:

1.Aksi Gurau Almarhum Tunku Abdul Jalil Dengan Ayahandanya Sultan Johor Sebelum mangkat

2.Pakta Menarik Tentang Almarhum Tunku Abdul Jalil

3.Jururawat Kongsi Cerita Saat Menjaga Almarhum Tunku Abdul Jalil

 

Tags: #Arwah Tunku Abdul Jalil #Makan Kangkung #Saya Diasuh Dengan Sederhana